Електронно табло пред Министерството на икономиката и индустрията ще показва всеки

...
Електронно табло пред Министерството на икономиката и индустрията ще показва всеки
Коментари Харесай

Нинова измисли как да пребори спекулата

Електронно табло пред Министерството на стопанската система и промишлеността ще демонстрира всеки ден цените на едро на главните храни.

Идеята е на вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова, която по този метод счита да пребори " спекулата ". 

Днес Нинова се е срещнала с управлението на Държавната комисия по стоковите тържища и борси, оповестиха от пресцентъра на икономическото министерство. На срещата са обсъждани повишените цени на питателните артикули. Веднага по-късно екран с цените на едно на съществени артикули е инсталиран на входа на министерството.

„ Искаме хората да бъдат информирани за действителните цени на пазара и да не позволяваме далавера. Знаем, че има справедливи условия за техния растеж, само че деликатно следим да няма злоупотреби и изкуствено завишаване “, казва министър Нинова.

За вицепремиера в момента най-важният проблем бил този с цените и страната щяла да направи всичко належащо да помогне на жителите. " Ще беседваме с кметове и регионални шефове, осведомителни табла да има и в други градове “, дава обещание тя.

Лидерът на Българска социалистическа партия е на път да стане също толкоз известна в битката със спекулата, колкото и министър председателят Димитър Попов отпреди 30 години. Попов, който през 1991 година оглави " правителство на националното единодушие ", остана в историята с апела си " За бога, братя, не купувайте ", откакто от 1 февруари 1991 година освободи цените и те скочиха с невиждани до тогава размери. Всички помним до каква степен имаше ефект от думите на Попов, защото хората не може да спрат да купуват артикули от първа нужда. А  днес цените им даже и да висят на табло пред икономическото министерство, надали ще впечатлят търговците.

От известието на пресцентъра на икономическото министерство излиза наяве, че на срещата с комисията за стоковите тържища и борси са обсъдени и действителни стъпки, които може да понижат крайните цени на храните - като например възможностите за облекчение на достъпа на аграрни производители до борсите. 

 „ Множеството медиатори оскъпяват стоките и притискат производителите като изкупуват на ниски цени. И тук страната би трябвало да влезе в ролята си и да сътвори ясни правила с грижа, както за земеделските стопани, по този начин и за семействата ", е декларирала министър Нинова. Повече детайлности за тези ограничения обаче не се показват.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР